Blog

Inhoudelijke artikelen geschreven door onze medewerkers

Post image

Boek 'Een verrassende verjaardag'

door Juliette Liber, cognitief gedragstherapeut

"Een verrassende verjaardag’ is een interactief luisterboek met dierverhalen. Het is bedoeld om de vaardigheden van kinderen bij het omgaan met emoties te versterken. In deze vreemde tijd van het coronavirus, waarin de dagen van kinderen (en hun ouders/verzorgers) er opeens heel anders uitzien, kan het helpen om samen over gevoelens op een toegankelijke manier te praten."

Lees verder
Post image

Brain Blocks als communicatiemiddel bij autisme (ASS)

door Steffanie Jansen, psycholoog en casemanager

"Brain Blocks leert spelenderwijs aan een kind uit wat ASS inhoudt en hoe ASS werkt in het brein. Ook ouders krijgen inzage in oplossingen voor bepaalde moeilijkheden. Brain Blocks is tevens een communicatiemiddel tussen ouders en kinderen."

Lees verder

Post image

PIOG: psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog

door Hannelotte Timmerman, orthopedagoog

"RIOzorg heeft GZ-opleidingsplekken aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een groot deel van het cursorisch onderwijs wordt gevolgd in een stamgroep. Deze bestaat uit cursisten van zowel de richting Kind en Jeugd (KJ) als de richting Volwassenen en Ouderen (VO). De Nijmeegse GZ-opleiding onderscheidt zich hiermee van andere GZ-opleidingen. Ik vind het heel leerzaam om kennis en ervaringen uit te kunnen wisselen met cursisten die met volwassen cliënten werken. Dit om het feit dat de kinderen en jongeren die we behandelen op den duur ook volwassen worden."

Lees verder
Post image

Live online leren (LOL): online behandelen

door Mariken van Oosterbosch, GZ-psycholoog/Orthopedagoog

"Ik vond het zelf spannend om te doen zo’n eerste keer, maar vooral ook heel leuk. Mijn cliënt, een jongen van 14 jaar, vond het geweldig. De verstaanbaarheid was goed en hij was goed in staat om zich verbaal, non-verbaal én digitaal uit te drukken! Uiteindelijk heeft hij een online whiteboard gebruikt om zijn gezin te tekenen. Dit voelt net als in de therapiekamer, het ongemak en de onzekerheid van het tekenen tot de glimlach en de voldoening als het is gelukt. Hij was trots en ik ook!"

Lees verder

Post image

Gamende kinderen: 5 tips om er als ouder mee om te gaan

door Steffanie Jansen, psycholoog en casemanager

"Als psycholoog heb ik geregeld ouders bij me die me vragen: Hoe moet ik omgaan met het gamegedrag van mijn kind? Een vraag die meestal gevolgd wordt door een langdurend pleidooi over waarom ze zo graag de Playstation willen wegknikkeren. Ik kan in ieder geval zeggen dat dat niet de oplossing is. Maar hoe moet je er als ouder dan mee omgaan?"

Lees verder

Post image

Diagnose ADHD: een complexe puzzel bij elkaar gelegd door een geheel team

door Steffanie Jansen, psycholoog en casemanager

"Soms is het stellen van een diagnose een puzzel met 10 stukjes en soms eentje met 100 stukjes waar je urenlang op loopt te pielen. Maar onder de streep is het de allermooiste puzzel die we kunnen oplossen."

Lees verder