Sarah de Greef aan het woord

Manager Zorg bij RIOzorg

Voorbereiden van een gloednieuw cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma YourSkills


"Wel eens ervaren hoe vervelend het is om door een klasgenoot beschuldigd te worden van iets dat je niet hebt gedaan? Daarbij ook nog eens op je kop te krijgen van de leerkracht? Of heb je wel eens geprobeerd zo snel mogelijk met een grote ovenwant een blokkentoren van kleine blokjes te bouwen? En dit te doen met je andere hand dan je voorkeurshand? En dat een vriendje 'per ongeluk'tegen de tafel aanstoot terwijl jij de toren aan het bouwen bent en zó je best aan het doen bent om de toren niet te laten vallen?"

Het is in deze situaties een kunst om niet woedend te reageren, waardoor je jezelf nog verder in de nesten werkt... Onlangs heb ik zowel in rollenspel als met een Virtual Reality-bril op deze situaties, inclusief bijbehorende irritaties, ervaren. Daarbij mocht ik direct oefenen met skills (vaardigheden) als mezelf 'relaxt houden', 'pauze nemen' en 'sterk denken'. Dit alles betreft de voorbereiding voor het leren geven van een gloednieuw cognitief gedragstherapeutische behandelprogramma: YourSkills.

YourSkills is onderdeel van een onderzoek van Universiteit Utrecht naar het gebruik van Virtual Reality en rollenspel binnen de behandeling van gedragsproblemen op gebied van agressie bij jongens van 8 tot en met 13,5 jaar. We vinden zorginnovatie belangrijk bij RIOzorg, door mee te werken aan het onderzoek blijven we ons ook ontwikkelen."

Sarah de GreefGZ-psycholoog, orthopedagoog, Manager Zorg